Има ли смисъл от вътрешната топлоизолация?

Всяка една предприета стъпка за намаляване топлинните загуби и облекчаване на сметките за отопление и охлаждане е смислена и необходима. Постигането на енергийна ефективност би следвало да е от витална значимост за всеки един дом. Поради тази причина определено може да се заяви, че има смисъл от полагане на топлоизолация. Въпросът обаче е дали тя трябва да е вътрешна или външна. Една топлоизолация спира топлината от напускане на жилището. Ето защо тя спомага за постигането на енергийна ефективност. Но ако трябва да избирате между външна и вътрешна топлоизолация, то трябва да знаете, че винаги е по-добра идея да заложите на външната. Това се дължи на факта, че строителната физика определя вътрешната топлоизолация, като по-лошия вариант и това съвсем не е неоснователно.

Защо вътрешната топлоизолация е по-лошият вариант за изолиране на жилището?

Вътрешната топлоизолация ще изолира стената Ви и ще редуцира драстично топлинните загуби. Това е желаният от Вас ефект и на този етап Вие ще бъдете много доволни. Но когато температурите станат изключително ниски, Вие ще започнете да отоплявате Вашето жилище. Същевременно отвън ще бъде студено. Топлият въздух съдържа и определено количество водни пари. Те ще преминат през топлоизолационния слой след определено време. Това е известно още като дифундиране. Крайната им цел е да напуснат стената Ви. Но трябва да знаете, че когато затоплената влага попадне на студена повърхност, тя непременно ще кондензира. В случая стаята Ви ще е топла, вътрешната топлоизолация ще попречи на топлината да достигне до стената и да я затопли, а това съвсем логично означава, че последната ще бъде много студена. Когато водните пари преминат топлоизолационния слой те ще кондензират на тази студена стена. От там насетне ефектите са повече от неприятни – мухъл, плесен, риск за конструкцията за стената и други.

Както сами виждате вътрешната топлоизолация притежава множество недостатъци. Но за още по-голямо съжаление, те не се изчерпват само с конденза. Независимо от това е възможно при определени обстоятелства да положите вътрешна топлоизолация, която да Ви служи коректно. За да научите кои са останалите нейни недостатъци, както и по какъв начин евентуално бихте могли да топлоизолирате вътрешно, можете да прочетете статията: Какво трябва да знаем за вътрешната топлоизолация?

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment