Google Panda – Що е то и има ли спасание?

Google Panda
Лошата Google Panda

Не се бъркайте от сладко-звучащото име. Google Panda всъщност представлява алгоритмична промяна в Google, която засяга голяма част от резултатите. Беше пусната първоначално на 23-02-2011 , само на английски език и в последствие и на глобално ниво. Основната ѝ идея в началото беше да накаже различните “ферми за съдържание”, т.е сайтовете, които копират съдържание от други сайтове, без да създават собствено. В последствие, със новите версии на алгоритъма се превърна в нещо доста по-голяма – проверка за всякакви ниско качествени(според бота на Google) сайтове. Но понякога Google също греши. Понякога този бот наказва сайтове на фирми, без те да са направили нищо и по този начин наказва голяма част от тези фирми с фалит.

Хубавата новина е, че е доста лесно да се излезне от Google Panda наказанието и да си върнете старите позиции в Google. Има няколко неща, които трябва да направите.
1. Премахване на копираното съдържание – Ако на Вашият сайт има копирано съдържание, то е задължително да го премахнете или пренапишете. Дублираното съдържание е основният виновник за наказаните уебсайтове. В случая обаче не трябва да се тревожите само от текстове, копирани от чужди сайтове. Ако на повече от една страница имате еднакъв текст на Вашият сайт, то за Google и това е дублирано съдържание и може да бъдете наказан с Google Panda. Ако е така използвайте rel=canonical(ако имате въпроси основно този таг, не се колебайте да използвате коментарите 🙂 )
2. Създаване на групи в социалните мрежи – Определено е задължително да направите страници и групи в социалните мрежи, както и да добавите линкове към тези социални мрежи на Вашият сайт. Така показвате на Google, че става въпрос за истински фирмен сайт, а не нещо скалъпено, колкото да влизат хора за да цъкат по рекламите.
3. Ако Вашият фирмен сайт има някакви реклами в уебсайта – по-добре ги махнете изцяло, а ако не можете, не ги дръжте на най-видното място в сайта. Първото нещо, което посетителят трябва да забележи е съдържанието.
Това са разбира се начални точки. Има още доста фактори, които биха могли да бъдат проблемни. За да разгледате тези фактори и решенията на тези проблеми посетете блогът на Smirk Media, където можете да си свалите напълно безплатно e-книгата “Как да се справим с Google Panda и Penguin“. Ако смятате, че не можете да се справите сами винаги можете да поръчате услугата от нас на този адрес.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment