Дезинсекция, защото човекът е в непрекъсната „война” с вредните насекоми

Дезинсекция се нарича методът за борба с вредните насекоми. Насекомите винаги са  съпътствали човека в неговия бит. Понякога тяхното присъствие може да се превърне в истинско нашествие. Дори и днес в някои страни от Третия свят вредните насекоми създават огромни грижи на човека. Те са опасни не само за селскостопанските култури, но и за живота на добитъка и дори на човека. В Африка отдавна скакалците са се превърнали в страшен „бич”. Понякога огромни облаци от милиони екземпляри унищожават цялата реколта по пътя си. В Европа и по специално в България има по-безобидни насекоми, но и те също могат да навредят на реколтата.

Днес има най-различни методи за дезинсекция. Те се определят от това, дали се третират с химикали и отрови открити площи или затворени помещения. Насекомите могат да вредят на човека и в неговия домашен бит. Затова на специализирания пазар има най-различни подръчни средства за дезинсекция като репеленти и спрейове за отблъскване на досадните насекоми. В селското стопанство с метода на пулверизацията се извършва дезинсекция на обширни посевни площи. За дезинсекция над блоковете с различни посевни култури се разпръскват отровни химикали, които са безвредни за човека и животните, но смъртоносни за насекомите. Поповото прасе и американският торен бръмбар могат да нанесат големи поражения на реколтата, на различни зърнени култури. Обикновено за този вид дезинсекция се използва специална авиация.

В крайморските и крайречни райони се извършва дезинсекция срещу комарите. Има години когато тяхната популация е толкова голяма, че те се превръщат в истински кошмар за местните хора. В такива случаи над съответните райони, паркове и градини за дезинсекция с помощта на хеликоптери се разпръскват отровни вещества, които унищожават комарите. Дезинсекция против комари и друг опасен вредител – кърлежите, се извършва от общинските служби и от доброволци. Със специални пръскачки те извършват дезинсекция на откритите зелени площи на паркове, поляни и градини.

Особено тревожно е нараснала популацията на кърлежа. За разлика от комарите, кърлежите са преносители на опасната лаймска болест и могат да причинят сериозни увреждания на човек, които да доведат дори до смърт. Кърлежите се наблюдават дори в поддържаните тревни площи на градските паркове и алеи. Затова в началото на всеки сезон се извършва дезинсекция срещу това опасно насекомо.

Днес редица специализирани фирми предлагат дезинсекция и обработка на мазета, тавани и частни домове срещу хлебарки. Тези трудно изтребими вредители проникват по канализацията и са навсякъде. Дезинсекция с лични, подръчни средства като репеленти и спрейове дава само временен резултат. Установено е, че много насекоми стават резистентни на използваните при дезинсекция отрови. Затова в специализирани лаборатории непрекъснато се разработват нови отровни вещества за по-ефикасна дезинсекция против насекомите.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment