4 съвета за начинаещи мотористи

екипировка за мотор Авто-мото свят

Високи скорости, мирис на бензин, адреналин в кръвта – така най-просто бихме могли да опишем мото ездата, която привлича към редиците си нови и нови попълнения. Мотоциклетизмът е страст, която при мнозина остава за цял живот.

Начинаещите в мото ездата обаче следва да са наясно с някои правила, за да си гарантират перфектно изживяване и безопасност на пътя. За значението на качествената екипировка за мотор, както и за други важни съвети за начинаещите мотористи, говорим в следващите редове.

Мото екипировка и каска – задължителни аксесоари

При карането на мотор се развиват доста високи скорости. В случай на пътен инцидент, мотористът е изложен на голяма опасност, ако не носи надеждна мото екипировка и каска. Причината е, че при удар с висока скорост надеждният екип за мотор предпазва ездача от сериозни наранявания и нанасяне на травми, които могат да бъдат и животозастрашаващи.

Сред компонентите на екипировката за мотор на първо място се нарежда мото каската. Съвременните модели са проектирани така, че да осигурят голяма защита на главата и прилежащите ѝ зони – лице, тил, брадичка. Останалата част от един екип за мотори включва мото яке, панталон, обувки и ръкавици. Всеки от тези елементи има своята ключова защитна роля и тя не бива да бъде пренебрегната нито от опитните в мото ездата, нито от напълно начинаещите.

Прекалената самоувереност може да ви изиграе лоша шега

Много нови водачи придобиват твърде голяма самоувереност няколко километра след като придобият правото да управляват мотор. Това може да ви изиграе лоша шега. Не забравяйте, че на пътя следва да сте много внимателни и никога да не разчитате на късмета си. От поведението ви като мотоездач зависи както вашия живот, така и този на всички други участници в движението.

Внимателното управление гарантира, че ще се справите с всяка извънредна ситуация на пътя. Това ще ви помогне да предпазите себе си, а и всички други, докато сте на пътя. Екипировката за мотор е животоспасяващ фактор, който върви ръка за ръка с адекватната ви преценка, когато сте на возилото.

Не позволявайте времето да ви изненада

Другият важен момент, става ли въпрос за мото езда, са метеорологичните условия. Карането в дъжд, освен неприятно, може д абъде и опасно. Ако планирате пътуване с мотора си, проверете прогнозата за времето и набавете всичко необходимо, в случай че се очакват валежи от дъжд, бури и други.

Бъдете сигурни, че гумите на мотора ви са подходящи за каране в дъжд, осигурете си дъждобран, както и пълен екип за мотор, съобразно елементите, които споменахме по-горе. Бъдете внимателни и се съобразявайте с пътната обстановка – при дъждовно време видимостта е намалена, а по много от пътищата у нас има дупки, опасни пътни банкети и участъци, които могат да доведат до пътни инциденти.

Винаги бъдете нащрек

Независимо от типа път, по който се движите – магистрала, третокласен или скоростен път, очите ви трябва да са на четири. Следете пътната обстановка, пътни знаци и огледала. Не игнорирайте поведението на останалите участници в движението. Маневрите ви следва да са внимателно обмислени и добре преценени. Скоростта, с която се движите – съобразена.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment