Порода кучета Кангал – интересна и любопитна информация от зоо портал Baubau.bg

Порода кучета кангал - информация от baubau.bgКангалът е овчарско куче, което е изключително предано на своите стопани и силно привързано към семейството. Когато е със стадото той е отличен пазач и нищо не може да отвлече неговото внимание от поверените му животни.

За да проучим по-добре тази порода кучета ние се разровихме в популярния зоо портал baubau.bg, където открихме интересна и любопитна информация.

Кангал е призната за чистокръвна порода в Австралия, Южна Африка и САЩ. За съжаление в Турция кинологията не е много развита и едва от няколко години се правят опити за регистриране и признаване на породата.

Най-ранните сведения за породата са от книгата на Евлия Челеби, който описва различни церемонии на Османският елит с техните „кучета – охранители“.

Физическа характеристика

Кангалите са едри и масивни кучета с правилни пропорции на тялото. Теглото им може да достигне от 41 – 51 кг. при женските и от 74 – 81 кг. при мъжките екземпляри.

  • Тяло и глава

Тялото е едро и добре развито. Главата на мъжките е голяма и широка, а главата на женските по-тясна.

  • Очи

Дълбоко поставени и с овална форма.

  • Уши

Средни по размер, имат триъгълна форма с леко заоблени връхчета.

  • Опашка

Сравнително дълга, достигаща до нивото на скакателната става.

Характер и поведение на Кангал

Според специалистите от зоо портал baubau.bg интерес предизвиква позицията на кучето спрямо стадото:

Два от Кангалите застават пред стадото, два в средата, а останалите два обикалят от зад и от страни. Така те пазят стадата от опасности и нападения от вълци. Когато кучетата са само две на брой те се редуват – единият води, а другият обикаля.

Според информацията от портал за животни baubau.bg това е силно, ловко и бързо куче. Смело се изправя срещу хищниците при необходимост, но в същото време е много любвеобилно към своите стопани. С непознати поведението му е дистанцирано и сдържано.

Когато възникнат опасни ситуации предупреждава с лай. При нападение може да бяга много бързо и за кратко време да настигне хищника.

Исторически данни за името Кангал

Съществуват различни хипотези за произхода на породата Кангал и неговото име. Според някои това е древно наименование на Турска провинция, чиято история се губи назад във времето.

Според други две номадски племена са решили да сложат край на кървавата си вражда и започнали да се наричат „кан – кал“, по-късно думата започнала да се произнася кангал.

Срещата Кангал и вълк

Зоо портал baubau.bg споделя, че кангалското овчарско куче е едно от малкото запазили своята автентичност. Причината за това е, че се развъжда и живее в стадни условия. То никога не е използвано за други цели, освен тези, за които е селекционирано.

Предполага се, че в момента това е единственото куче, което може да се изправи срещу вълк. Няколко дни след подобна борба кучето едва се държи на краката си от умора.

Когато преследва вълка и го настигне Кангалът се стреми да го удари с гърдите си в задната част или странично. В резултат на удара двете животни падат на земята и всяко се стреми да се изправи по-бързо.

Ако пръв се изправи вълкът, той се опитва да избяга. Ако кучето се изправи първо, то се нахвърля върху вълка и започва ожесточена борба. При умъртвяването на вълка, кучето стои над него и наблюдава и за най-малките признаци на живот. Появят ли се такива – не се отказва докато не убие жертвата.

От древни времена при победа се коли овен в името на кучето.

От най-големия зоо портал baubau.bg научаваме, че види ли нещо, което се движи много бързо Кангалът се спуска стремоглаво напред, за да провери какво е. Може да развие скорост от 55 км. в час. Готово е да атакува хищници или други кучета, но никога не е имало регистрирани данни за нападнати хора.

Само при подушване на миризма от вълк кучетата изпадат в стресово и паническо състояние. За разлика от много други породи при среща с вълк Кангалът притежава завидна храброст.

Фонд за опазване на Гепардите в Афика“

Според сведенията, с които разполага популярният зоо портал, през 1994 година, около 300 Кангала са били изпратени на земеделци, чрез фонда за „Опазване на гепардите“. Схемата е била приложена в Намибия, Кения и други африкански държави. В резултата на програмата броят на гепарди убити от земеделци рязко е намалял. Това се дължи на смелите кучета, които ги държат далече от стадата.

Единствено Кангал може да предизвика респект у гепарда. Няма такова куче, което едновременно да притежава гъвкавост, ловкост, бързина и всичко това съчетано със здрава и дори смъртоносна захапка.

Още интересна и любопитна информация за тази силна и безстрашна порода можете да видите в зоо портал baubau.bg тук: http://zoovidove.baubau.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D0%BB

 

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment