Литиеви батерии – типове, структура и използваемост

Литиевите батерии са част от голямото семейство на първичните батерии. Наричат се първични, защото не могат да се презареждат. Те се използват главно в устройства, които се нуждаят от непрекъснат и надежден поток от електричество. Литият е най-лекия метал, което го прави изключително ефективен при производството на батерии. С развитието на технологията, вече е възможно и производството на презареждаеми литиеви батерии. Те стават незаменима част от съвременния свят на потребителя. Захранват милиони преносими компютри и мобилни телефони по цялото земно кълбо.

Първичният тип литиеви батерии, тези за еднократна употреба, се използват най-често в уреди, изискващи ниски нива на енергия, за да функционират. Примери за това са камери, CD плеъри, детски играчки, часовници и други. Презареждаемите литиеви батерии намират приложение във военната индустрия, медицината и потребителската електроника. Заради отличните си характеристики и високият им капацитет за съхраняване на енергия, те стават любимци и на автомобилната индустрията.

Като силно реактивен елемент, лития има възможността да съхранява енергия в атомните си връзки. Това свойство на лития позволява на литиевите батерии да осигурят висока енергийна плътност. Като цяло, литиевата батерия може да съхранява до 150 ват-часа енергия за един килограм батерия. Това е много добър показател, когато се сравни с обикновената оловна батерия, която може да съхранява едва до 25 бат-часа за килограм. Дори и NiMH батериите не могат да се сравнят с литиевите батерии. Те съхраняват до 75 ват-часа за килограм. Това ясно показва превъзходството на литиевите батерии.

Литиевите батерии не се произвеждат от отровни метали като кадмий и олово, което ги прави безопасни за  потребителите и околната среда. С развитието на съвременните технологии, се появиха и презареждаеми литиеви батерии. Те са най-популярни днес за захранване на мобилни телефони, преносими компютри и други. Тъй като химичните характеристики на лития не позволяват направата на презареждаема батерия, в тази технология се използват вместо литий, литиеви йони за създаването на потока от електрони, който всъщност създава електричеството, което захранва различните устройства.

Дори и поддържането на една литиева батерия не е много трудно. Друго предимство на литиевите батерии е, че те не са обременени от ефекта на памет. За разлика от никел-кадмиевите батерии, където успешното презареждане е възможно само при пълно разреждане, литиевите могат да се презареждат дори без да са напълно разредени. Влошаване на капацитета се забелязва, независимо дали са в употреба или не. В сравнение с никел-кадмиевите батерии, литиевите батерии издържат до пет години. Тъй като литиевите батерии са направени от ниско токсични елементи, те не застрашават околната среда.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment