Какво е Коледа?

Какво е Коледа ?

Коледа  е ежегодно честване на раждането на Исус Христос. Отбелязва се на 25 декември от милионни хора по света с много подаръци и коледни пожелания за празника. Коледа е станал един от ваканционните празници през които в много държави има много почивни дни за да  може да се отбележи празника от цялото семейство.

В своята същност на в навечерието на 24 декември и посрещането на 25 декември християните празнуват Рождество Христово. Според преданията Исус е роден от Мария в град Витлеем.

какво е коледа с много подаръци и коледни пожеланияКоледа се празнува като един голям фестивал и е отбелязан като национален празник в страните по целя свят, включително и много голяма част от населението на Земята които не са християни. Коледните празненства и пожелания за Коледа могат да варират значително според различните културни и национални традиции.

Сред страните със силна християнска традиция има разнообразие от коледни пожелания и тържества. За християните Коледа е голям светъл празник и играе важна роля от тяхната религия.  В католическите страни хората правят религиозни паради преди настъпването на 25 декември – Коледа.   Семейните събирания и размяната на коледни пожелания и  подаръци са широко разпространени в този така обичан сезон от годината. В  някои държави подаръците с коледните картички с чудесни поздрави се дават на 25 декември, но има и държави в които коледните поздравления и подаръци се подаряват на 6 декември – денят на свети Никола или на 6 януари – Богоявление.

Коледните картички написани с мили думи за празника и оригинални пожелания за Коледа са направени за да зарадват приятели и  членове на семейството. Традиционният поздрав гласи … Ви желае Весела Коледа и Щастлива Нова година. С течение на времето се засилва все повече изпращането на коледни картички за бъдни вечер и Рождество Христово.

Размяната на подаръци е един то основните аспекти на съвременното коледно тържество, което по време на  коледните празници е особено голям бизнес за всички търговци на дребно. Подаряването на подаръци датира още от римско време, како днес се  е превърнало в обичай.

Най – ранните доказателства за празнуването на 25 декември е от Рим. В източното християнство раждането на Исус вече е бил честван на Богоявление 6 януари. На 25 декември празника е бил внесен по късно към края на 64 век, вероятно през 388г. и в Александрия само в следващият век. Непрекъснато в годините коледа се променя и с течение на времето празника се изменя според сегашните норми и вярвания.

Традиционните цветове на Коледа за коледни картички пълни с забавни пожелания за коледа са черно и червено. Червеното символизира кръвта на Исус, която е била пролята в разпятието му, докато зеленото символизира вечният живот и по специално вечно зелените дървета, които не губят листата през  зимата.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment