За забавените и невзетите решения

За жалост настанаха времена, в които не можем да си позволим да правим грешки, да забавим някое свое решение, а грешките се наказават като за две.

Какво можем да направим?

За да си отговорим на този въпрос ще тръгнем от самото начало. Развитието на всяка една фирма, процес, дейност или дори човек, ако щете, минава през няколко фази:

1. Изготвяне на план

2. Изпълнение на плана

3. Проверка изпълнението на плана

4. Подобрение

Всеки етап крие в себе си, както подводни камъни, така и твърди бетонни стени, в които често в глупостта си или по други причини, упорито и с всички сили се опитваме да си разбием главата.

Изготвяне на план

Всеки планира. Едва ли има човек, който будейки се сутрин не прави за себе си разбор на предстоящия ден. Какво му предстои, какво трябва да направи и др. Е, разбира се има и хора, които стават към 12 и оставят всичко на течението пък каквото стане. Когато става дума за кифла, която поддръжа статуса си на живот единствено благодарение на високата си орална култура и умения, това може да мине без наказано. Но когато сте мениджър на фирма, дирекция или отдел не можеш да си позволиш подобна грешка. Работата без план и по-пагубна и от работата по лош план.

Изпълнение на плана

Да предложим, че не си блондинка със пластмасови цици и X6-ица, a си планирал нещата. Още една крачка напред си ако плана ти е написан. Спомни си стария виц, че само молив и к** оставят следа! Добрият план се отличава с възложени конкретни срокове и отговорности, определени ресурси, цели към които се стремим, резервни варианти и др. Но да не те учим как се планира, все пак това е специфичен, за всяка ситуация, процес. Какви са клопките тук? Ще се изненадате колко много планове така и не остават реализирани. Сигурно ще ви стори странно, но примерите за мениджъри, които планират и въпреки това си правят какво си искат са безчет. Разбира се, има и случаи в които се налага промяна в плана в процеса на изпълнението му. Това е друго и е съвсем нормално.

Проверка изпълнението на плана

Идва моментът на истината – изпълнили сме плана. Въпросът е как? Дали всичко е протекло така, както сме го планирали? Имало ли е непредвидени ситуации? Как са ни се отразили и до какво са довели? Какви грешки сме допуснали? Ако не си зададеш тези въпроси – не ставаш! Ако все пак си го направил, няма как да не ти дойде наум, че ти е нужна информация, за това как е протекло всичко (как е изпълнен плана). Грешката в тази фаза е, че такава информация не се събира. Така управлението на фирмата заприличва на шофиране на тъмно без фарове. Малко съмнителна работа!

Подобрение

Ако сте стигнали до тук значи сте на една крачка от висшия пилотаж – планирали сте, изпълнили сте плана, знаете как и сте наясно какво да направите, че да вървите напред. Обаче има случаи, в които такава информация е налице, изводите са очевидни и въпреки това не се предприема нищо! Причините за това биха могли да бъдат от най-различно естество – мениджъра го е страх от промени (“така сме си свикнали и така си го правим”), отговорния изпълнител не прави нищо и не го е страх от санкции, защото брат му/сестра му/чичо му/баща му е еди какъв си, реагира се прекалено бавно, липсва сиво вещество и т.н. и т.н.

Пътеката към успеха е проправена отдавна – планирай, изпълни, провери, подобри. От теб зависи дали ще джиткаш по нея или си решил да газиш в тръните.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment