Жълтеница при бебетата

Бебешката жълтеница ( няколко часа след раждането) е нещо нормално и няма място за притеснения на майката. Жълтеницата се развива заради не доразвитите функции на органите и преминава за около 5 дни и в повечето случай не се стига до усложнения.

Жълтеницата има много изявени симптоми, които няма как да не се забележат – кожата, склерата на очите и вътрешната страна на устата се оцветяват в жълто. А от къде идва този цвят? Пожълтяването се дължи на веществото билирубин, което нормално се произвежда в тялото, и което при бебетата не може да се преработи от черния дроб и се отлага – това отлагане на този жълт пигмент прави кожата жълта. Билирубинът е отпадъчен продукт и трябва да се преработи от отделителната система и се изхвърля от изпражненията, т.е. колкото по често се храни бебето толкова по – бързо жълтеницата ще отшуми.

Има няколко причини за жълтеницата при бебетата, но най – главната и не обезпокоителна е натрупването на билирубинът, който е отпадъчен продукт от разпадането на еритроцитите. Друг причинител може да бъде кръвна бактериална инфекция, която кара еритроцитите да се разграждат по – бързо и така те освобождават повече билирубин. Често бебета с жълтеница от кръвна инфекция са по – жълти от останалите с обикновена.

Жълтеницата би отшумяла по – бързо ако бебето се храни по – често и така остатъчния продукт ще се изхвърли с изпражненията. Слънчевата светлина действа благоприятно на жълтеницата, слънчеви бани за около 10 минути до прозореца директно да огряват голото бебе. Защото слънцето преобразува билирубина в по – адаптивна форма, която по – лесно се изхвърля с изпражненията и урината. Когато бебето въпреки всичко има упорита и дълга жълтеница педиатрите го подлагат на фототерапия – бани от синя флуоресцентна светлина, която намалява нивото на билирубина.

Има и сега нов метод, които не отделя майката от детето като при фототерапията, която трае около 2 дена. Казва се фиброоптично светлолечение и представлява одеяло в което се увива бебето. Това одеяло излъчва светлина от оптични фибри./ http://www.bgstuff.net/zdrave/drugi

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment