Кога да отида на ендокринолог

Кога да отида на ендокринолог Здраве

Има заболявания на вътрешните органи, които не са получени поради нарушения в структурата им, а поради дисбаланс на хормоните в тялото. Обикновено той се среща при сърдечно-съдовите органи и нервната система, но принципно от хормоните зависи всеки един орган. При посещение при ендокринолог той ще диагностицира проблема и ако след клинично изследване идентифицира дисбаланс на хормонално ниво, ще назначи лечение.

Първите признаци, които са показателни за нуждата от специалист по ендокринология, са: постоянна умора, засилен косопад, рязко напълняване или отслабване, акне, хиперпигментация, суха кожа и др.

В кои случаи е важно да посетим ендокринолог?

Ендокринните нарушения се получават поради свръхпроизводство или твърде малко производство на хормони, а също и при анормални функции на дадена жлеза. Понякога в жлезите за вътрешна секреция може да се развият тумори – доброкачествени или злокачествени.

Към ендокринните жлези се отнасят панкреасът, щитовидната жлеза, паратироидни жлези, хипофизата, яйчниците и тестисите, хипоталамусът, епифизната жлеза, тимусът и надбъбречните жлези.

Хиперсекрецията на хормони на надбъбречната жлеза например може да доведе до нервност, високо кръвно налягане и изпотяване, на паратироидната жлеза – до крехки кости и др. От друга страна, понижената секреция на хормони на щитовидната жлеза може да причини постоянна уморяемост, депресия, повишено тегло; на тимусната жлеза – отслабена имунна система и др.

Най-честите симптоми, при които пациентите търсят помощ от ендокринолог, са :

 • хранителни разстройства като прекомерна консумация на храна или отказ от нея, прекален прием на вода и др.;
 • повишено отделяне на пот;
 • безпричинна тревожност или апатия;
 • нарушен сън;
 • треперене на ръцете;
 • репродуктивни проблеми;
 • навлизане в менопауза.

Обикновено пациентите са склонни първо да се обърнат към друг специалист, защото хормоналният дисбаланс води до нарушения в различните органи. Но само ендокринолозите след преглед, съответни лабораторни изследвания и други методи ще диагностицират точния проблем и ще назначат подходяща терапия.

Какви заболявания лекуват ендокринолозите?

Най-честите заболявания и състояния, с които успешно се справят ендокринолозите, са:

 • Хипо- и хипертиреоидизъм – намалена или повишена секреция на тиреоидни хормони поради нарушени функции на щитовидната жлеза;
 • Диабет, при който настъпва хипергликемия, причинена от нарушена инсулинова секреция и/или инсулиново действие;
 • Безплодие в резултат на нарушени функции на женските и мъжките гонади;
 • Метаболитен синдром, който включва комплекс рискови фактори, провокиращи диабет и сърдечно-съдови заболявания. Затлъстяването е елемент от този синдром и може да настъпи включително и при менопауза, когато е намалено количеството на хормона естроген;
 • Нисък ръст поради дефицит на растежния хормон, който се синтезира в предния дял на хипофизата.

Какво лечение се назначава?

Планът за лечение може да включва не само лекарства и хранителни добавки, но и промяна в начина на живот, което се отнася най-вече за хората с диабет, остеопороза и затлъстяване.

Медикаментозната терапия може да се състои в прием на препарати или инжекции. Ако се установят тумори на хипоталамуса, на надбъбречната жлеза или възли на щитовидната жлеза, може да се наложи хирургична интервенция.

При хормонални нарушения, които предизвикват безплодие, е важна професионалната намеса на репродуктивен ендокринолог. Той ще вземе най-доброто решение за лечение на безплодието на жената или мъжа.

Всяко едно лечение е обвързано и с обучение на пациента, резултатите се проследяват и при необходимост се дават допълнителни насоки.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment