Да си поговорим за любимите тениски

June 22, 2013 | Автор: | Публикувано в Мода

Повсеместното и ежедневно носене на тениски съответства на динамичния ни живот. Пак той, но в края на 19 век, налага да се създаде една нова, практична и красива дреха, която първоначално е служела за облекло на миньорите в горещите дни, после става обичана от американските войници, а впоследствие се превръща в неделима част от гардероба на всеки човек.

Текстилната промишленост днес създава невероятни модели тениски, направени от различни материи- памук, ликра, полиестер. Тишъртките ни спасяват от студа и жегата, помагат ни да рекламираме, да проявяваме творчество, да се влюбваме дори. Цялата човешка история може да бъде отразена върху нашите тениски, защото те „говорят” с езика на щампите и цветовете, на материите и формата си.

Бизнесът с продажбата на тениски процъфтява. Но нима има нещо лошо в това, след като производителите се стремят да задоволят и най- капризните вкусове. Осъвременяват се и технологиите за производство на тениски. Автоматизираните кроялни маси, машините за ситопечат и цветна бродерия, автоматичните шевни машини са само част от нововъведенията, които помагат до нас да достигнат красиви, удобни и по възможност на достъпни цени тениски. За новите технологии сякаш няма нищо невъзможно- дори да се направят тениски от цигарени фасове- в Япония вече е факт. И това, ако не е екологично и евтино!

Върху материите за производство на тениски може да се развихри въображението ни. Причудливи изображения, щампи на популярни певци и музикални групи, мъниста, пайети и копчета- всичко това оформя облика на съвременните тениски. Още преди да се снабдим с билет за концерт на популярна банда, може свободно да си купим тениски с щампа на групата.

Когато трябва да се направи промоция на стока или бизнес дела, рекламните компании също се възползват от „услугите” на различни по цвят и материя тениски. Още в далечната 1939 г. по повод на прожекцията на филма „Магьосникът от Оз” е направена първата рекламна тениска. Днес това е практика в маркетинга. Случаен ли е тогава фактът, че в света ежегодно се продават над два милиона тениски?! Тези трикотажни изделия се нуждаят понякога от специални грижи в зависимост от тъканта за изработка. Памучният трикотаж издържа пране на по-високи градуси, но може лесно да се свие и обезформи. Щампите не обичат температура повече от 30-40 градуса, защото се разваля качеството им. Издръжливи на високи температури са тъканите от ликра и полиакрил.

Практичността на тениската намира израз и в създаването на първия модел с бронезащитна функция. Явно се търси еквивалент на бронежилетките и нищо чудно в най-скоро време бронираните тениски да се утвърдят на пазара.

Оставете своя коментар

Трябва да влезете в сайта за да оставите своя коментар.