Понятия за устойчивост на вратите, от Борман Комерс.

Ние от Борман Комерс, изхождайки от дългогодишния си опит в производството на врати, ще се опитаме в тази статия да обясним основните понятия, които се срещат в интернет в различните публикации за врати. Ще се опитаме да внесем малко разяснения за това, какво са имали в предвид авторите на статиите.

Устойчива, издръжлива повърхност на вратата, това понятие се отнася не само на външния слой на крилото на вратата, а на съвкупността на продукта като цяло: каса, крило, декоративно стъкло, гумени уплътнения).
Устойчивата твърда повърхност, заедно с качественото лаково покритие (друг отделен материал) трябва да обезпечава добрия външен вид на изделието в продължение на повече от 10 години, като се има в предвид, че продукта е изложен по време на живота си на незначителни натъртвания, на ежемесечно почистване, изложен на слънчеви лъчи, както и попадането върху вратата на различни видове домакински вещества.
Качество на лепене на декоративната повърхност. Декоративните повърхности – това са изкуствени декоративни материали (ламинатни покрития) или съответно по-скъпи – покритие от естествен фурнир. Лепенето зависи от избраната технология, от това как тя се съблюдава от производителя, от това дали използваните лепила са качествени. Обикновено, периода на разпадане на лепилото при интериорните врати не трябва да е по-малко от 50 години. Но това да се знае предварително или да бъде измерено при покупката на вратата, в началото – не е възможно. Единствената гаранция за качество може да бъде наличието на доброволен сертификат при производителя – стандарта по БДС (производството на вътрешни интериорни врати врати не подлежи на задължително сертифициране.) е препоръчителен, дори и задължителен за всички интериорни врати, които предлага Борман Комерс в България.
Изкривяване. Качествените врати, които не подлежат на деформиране (извън нормите), дори и при най-варварските условия. Когато, например, в летните горещини в града с високото строителство температурата стига до 40 градуса и влажността пада до 20%.
Качеството на звукоизолация на вратата. (Индекс за изолация на въздушния шум). А също така и топлоизолация (топлинно съпротивление) и въздухопроницаемост (дишане на вратата). Всички тези характеристики не са задължителни и са описани в съответните строителни наредби. За вътрешните врати за закрити помещения, основната практическа стойност е индекса на звукоизолация на въздуха.
Какво означава това на практика? Борман Комерс ще даде един пример: Поставяте детето в леглото, затваряте вратата на стаята си и можете да се насладите на пълноценен живот…или предпочитате да общувате шепнешком и да ходите на пръсти. И още един пример: След използване по предназначние, звукът на тоалетната отвлича вниманието на гостите от приятния разговор.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment